• Strojárska olympiáda na STU v Bratislave

          • Tak, ako po iné predchádzajúce roky aj tento, sa  dňa 16. februára 2023 konala na Strojníckej fakulte Strojárska olympiáda. Nevynechali sme ani tento ročník a oplatilo sa. Naši študenti IV.M triedy Peter Maszay a Kristián Valachy prezentovali školu prácou „ Pomôcka na vyučovanie riadiacich systémov“ a získali veľmi pekné tretie miesto, ktoré bolo ohodnotené okrem diplomu aj finančnou odmenou . Vytvorením tejto práce získali mnoho skúseností a nových vedomostí, ale hlavne, pomôcka bude slúžiť pre ďalších žiakov na vyučovanie.

            Oceneným riešiteľom srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

             

            Ing. Mária Pallyaová

          • Tréning na preteky H2AC

          • Nakoľko máme niekoľko výnimočných žiakov, ktorí získavajú úspechy v oblasti technickej tvorivosti, hľadáme finančnú podporu na ich odborný i osobný rast.

            Naši žiaci absolvovali prvé slovenské finále projektu „4x4 Land Rover v školách“. V rámci súťaže, ktorá je určená študentom stredných a žiakom základných škôl, náš tím skonštruoval a vyrobil súťažný špeciál. Súčasťou súťaže bola i ústna obhajoba konštrukcie a výroby modelu pred technickou porotou. Podobne absolvovali súťažiaci obhajobu marketingových aktivít a prácu so sponzormi pred marketingovou porotou.

            Naši žiaci sa zúčastňujú Strojárskej olympiády na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Cieľom súťaže je zvýšenie povedomia technického vzdelávania u stredoškolskej mládeže a propagácia technického vzdelávania.
            Súťažiaci žiaci vypracovali súťažné práce na tému v niektorej z oblastí: automobilový priemysel, robotika, obnoviteľné zdroje, moderné technológie v strojárstve a dizajn. Žiaci pravidelne dosahujú stupne víťazov. Napríklad Juraj Novosád zvíťazil v kategórii automobilový priemysel a súčasne získal špeciálnu cenu Volkswagen Slovakia. Ocenený bol za návrh, konštrukciu a výrobu autonómneho robotického autíčka pomocou 3D technológie a programovania jeho riadiacej jednotky Arduino. 

            V Trnave na Materiálovotechnologickej fakulte, Ústave aplikovanej informatiky, automatizácie a mechatroniky takmer pravidelne naši žiaci víťazia v celoslovenskej súťaži Skills Slovakia Mladý Mechatronik.

            Podobne máme úspechy na medzinárodnej Olympiáde Technického a vzdelávacieho konzorcia pri Vysokej škole technickej a ekonomickej, ktorá sa koná pod záštitou, Českej strojníckej spoločnosti, sekcie Strojárskej technológie.

            Pravidelne súťažíme na národnom kole súťaže H2AC, čo sú diaľkovo ovládané autíčka s elektro-vodíkovým pohonom. Ide o 6-hodinový maratón, ktorý preverí pripravenosť chlapcov na súťaž. Minulý rok naša konštrukcia podvozku získala zlatú medailu za inovácie. Žiaci vyvinuli nový podvozok s prvkami vyrobenými 3D tlačou.

             V súvislosti s vyššie uvedenými informáciami prosíme o spolufinancovanie aktivít našich žiakov. Okrem prostriedkov určených na realizáciu záujmového vzdelávania žiakov, príspevkov od Rodičovského združenia budú potrebné i finančné prostriedky od sponzorov.

            Z našej strany môžeme ponúknuť propagáciu Vašej firmy – karoséria súťažného špeciálu, nálepky a podobne. Aktuálne začíname s tréningom aj vďaka sponzorskej podpore firny ROEZ.

          • Naši žiaci absolvovali cestu v čase

          • Kým my sme v piatok mali dátum 3.2.2023, žiaci I.M sa presunuli v čase a za jeden deň zažili na vlastnej koži hneď niekoľko rokov minulého storočia. Išlo o dramatické 30te a 40te roky a udalosti, ktoré sa v tom čase odohrávali na našom území. Pilotom a navigátorom časovej kapsuly bolo združenie Post Bellum, ktoré sa zaoberá zdokumentovaním a sprostredkovaním kľúčových momentov našej histórie 20. storočia. Workshop pomáhalo zorganizovať o. z. Fénix, fungujúce na našej škole.

            Ale nechajme hovoriť našich žiakov:

            Na tomto workshope sme sa oboznámili s témami ohľadom našej histórie a minulosti.

                   Hrali sme hlavne rôzne roly a vedeli sme sa do tých príbehov ľudí vžiť. Vybraný príbeh bol zaujímavý  a dej pútavý. Ukázali nám aj videá, rozhovory s príbehmi ľudí, čo si prežili tie najťažšie roky.

            Prebrali sme aj témy migrácie, xenofóbie a rasizmu. Oboznámili nás s príbehom židovského dievčaťa Evy a ako jej politika na Československu ovplyvnila život. Príbeh nám bol podaný hravou formou. Hrali sme sa aj na politické strany pred voľbami a mali sme obhájiť svoju stranu, dozvedeli sme sa tak viac o komunistoch, demokracií, nacizme a socializme.

            Organizátori boli veľmi príjemní , trpezliví a chceli by sme sa im poďakovať, že si spravili čas.

                                                                                                                                  M.S. + S.S., I.M

          • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Vždy v januári sa na niektorej z levických stredných škôl koná okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Tento ročník bol trochu výnimočný, pretože  kvôli pandémii covidu sa síce v uplynulých dvoch rokoch 2021 a 2022 olympiáda konala, ale len dištančným spôsobom a pozostávala iba z písomného testu. Súťažiaci si nemohli zmerať sily v ústnej časti, ktorá preveruje ich pohotovosť a komunikačné zručnosti.

            Dňa 19. 1. 2023 sa na Obchodnej akadémii v Leviciach tradičným spôsobom uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. V štyroch kategóriach súťažili víťazi školských kôl a našu školu veľmi úspešne reprezentoval v kategórii 2D výborný a výrečný angličtinár Juraj Balog z III. M, ktorý zvíťazil a postúpil do februárového krajského kola. Jurajovi srdečne blahoželáme a držíme palce na krajskom kole!

             

            Mgr. Ivana Gažová

          • Pozvánka na druhý Deň otvorených dverí

          • Dovoľte, aby sme pozvali širokú verejnosť, najmä žiakov 9. ročníka základných škôl a ich zákonných zástupcov na Deň otvorených dverí našej školy, ktorý organizujeme dňa 25. januára 2023 v čase od 9.00 – do15.00 hod. v priestoroch Strednej priemyselnej školy strojníckej a elektrotechnickej, Ul. Františka Hečku 25, Levice. Ponúkame študijné odbory v duálnom systéme vyučovania: 2675 M - elektrotechnika, 2387 M - mechatronika, 2381 M - strojárstvo, 3917 M 02 - technické a informatické služby v strojárstve.

            Ing. Roman Karaffa, PhD., riaditeľ školy

          • Možnosti štúdia na našej škole

          • Študijné odbory: 4-ročné

            2675 M elektrotechnika
            2387 M mechatronika
            2381 M strojárstvo
            3917 M 02 - technické a informatické služby v strojárstve 

             

            Charakteristika školy:

            Škola poskytuje úplné stredné odborné vzdelanie v dvoch študijných odboroch. Cieľom je
            neustály rast školy, zabezpečenie procesu zlepšovania a skvalitňovania úrovne vyučovacieho procesu a poskytovaných služieb pri trvalom dodržovaní požiadaviek platnej legislatívy. Žiaci školy dlhodobo dosahujú výborné výsledky v odborných súťažiach na krajskej a celoštátnej úrovni.

             

            Vyučovanie cudzích jazykov, systém duálneho vzdelávania, možnosti získania osvedčení, certifikátov:
            Pre žiakov je v ponuke anglický jazyk. Žiaci môžu získať medzinárodný certifikát z AutoCADu a Inventor - Autodesk Certificate of Completion, osvedčenie o odbornej spôsobilosti elektrotechnikov podľa § 21 vyhlášky č. 508/2009 Z. z., certifikát spoločnosti Junior Achievement Slovensko Viac ako peniaze, certifikát Mladý účtovník. Škola je v systéme duálneho vzdelávania pre všetky ponúkané študijné odbory.

             

            Medzinárodné aktivity školy: Škola je členskou školou v Autodesk Academia Program. Škola je členom Technického a vzdelávacieho konzorcia pri Vysokej škole technickej a ekonomickej v Českých Budějoviciach. Spolupracuje s Vysokou školou technickou a ekonomickou v Českých Budějoviciach, so Strednou odbornou školou strojárskou a elektrotechnickou Velešín a s Vyššou odbornou školou, strednou priemyslovou školou a strednou odbornou školou remesiel a služieb v Strakoniciach. Spolupráca prebieha na báze výmeny skúseností a súťaží.


            Projekty: Škola participovala na mnohých projektoch (INFOVEK, RSOV, Digi škola Erasmus+a ďalšie). Implementovala vlastné projekty spolufinancované zo zdrojov EÚ. Všetko za účelom skvalitnenia vyučovacieho procesu po obsahovej a didaktickej stránke.
             

            Krúžková činnosť: Škola každý rok žiakom ponúka približne pätnásť krúžkov v technickej, športovej, kultúrnej
            a ostatnej voľnočasovej oblasti.


            Športové a iné aktivity školy: Škola organizuje obvodné, krajské i niektoré celoštátne súťaže v oblasti odbornej
            tvorivosti a v športovej oblasti. Škola úzko spolupracuje so základnými a materskými školami v regióne rôznymi
            formami (realizácia súťaží, spoločné projekty a granty, krúžky a pod.) za účelom zvýšenia technických zručností detí a popularizácie techniky v povedomí detí a ich rodičov.


            Uplatnenie absolventov v praxi: Po úspešnom absolvovaní štúdia môže absolvent pokračovať v štúdiu na vysokej škole prevažne technického zamerania, v pomaturitnom štúdiu na strednej škole, vykonávať samostatné práce technicko-hospodárskeho charakteru, náročné robotnícke práce, konštruktérske a technologické činnosti, založiť a viesť podnikateľský subjekt a podobne.

          • Vianoce 2022

          • Nech radosť a šťastie vládne u Vás doma,

            nech pohoda Vám robí spoločnosť,

            nech nikto nezostane len sám doma,

            nech každého hreje niekoho blízkosť.

            Vážte si jeden druhého, vážte si rodinu,

            buďte vďační za krásne chvíle i možnosť byť spolu.

            Nech sa k týmto pocitom pridruží zdravie i láska

            a spolu s úspechom nech Vám deň za dňom krášlia.

             

            Krásne Vianoce a úspešný nový rok 2023

             

            Vám želá

             

             

            Ing. Roman Karaffa PhD.

            a kolektív

             

            Strednej priemyselnej školy strojníckej a elektrotechnickej,

            Ul. Františka Hečku 25, Levice

             

          • Mikuláš na ceste na východ

          • 8. decembra 2022, v poobedňajších hodinách sa na našej škole zastavil Mikuláš. Bola to zastávka na jeho ceste na východ, kde ho očakávajú až o 2 týždne. A keďže mal ešte čas, poveril svojich pomocníkov na našej škole, aby oni pripravili zábavné popoludnie a on priniesol sladké darčeky. A pre koho? Celá  akcia mala v tomto predvianočnom období potešiť ukrajinských drobcov aj xxs-kových príbuzných našich domácich. Zároveň sme sa chceli pochváliť našou školou a žiakmi, ktorí ochotne Mikulášovi asistovali a sprevádzali deti cez rôzne zábavné súťaže – cez prekážkovú dráhu, na konci ktorej deti zásobovali domček zvieratiek šiškami, skladali rozprávkový obrázok, rúbali cestu lesom pre Mikuláša, predviedli mu ako vyzerá ozajstný šampionát vo futbale, opravovali zranené anjelské krídlo svojimi dobrými skutkami. A aj Mikuláš sa zapotil pri silovej skúške lanom, nebolo to len teplým plášťom.

            Nakoniec sladkosti ani neboli také dôležité (niektorí si ich tam zabudli), dôležitá bola detská radosť, nadšenie a obdivuhodná energia.

            Ďakujeme všetkým asistentom – krásnym a prívetivým anjelom, obetavým drevorubačom a šiškozberačom, tentokrát milým zeleným mužíčkom aj strateným futbalistom, všetkým, čo prispeli časom alebo materiálne a samozrejme Mikulášovi, že si opäť raz našiel čas pre druhých. Budeme sa snažiť naučiť sa to od neho.

             

            Ing., Mgr. Jarmila Kowalczuková

          • Viete, čo je kalceto?

          • Pravdepodobne väčšina áno. U nás na škole to vedia všetci. Nedá sa to nevedieť, nevidieť a hlavne nepočuť. Každú prestávku sa A pavilón ozýva zvukmi kalceta. Pre tých, čo ešte stále nevedia o čom je reč, tak nie, nie je to hudobný nástroj. Je to....stolný futbal! A nie jeden, ale hneď dva.

            Nečakali sme taký nápor na ne, a ani samotné kalcetá to asi nečakali, lebo už na nich pozorovať miernu únavu narozdiel od hráčov, ktorých táto zábava neprestáva baviť.

            A aký je vlastne príbeh našich kalcet? Ten príbeh má názov PARTI. Je to projekt DO Fénix, Ministerstva školstva a Iuventy, ktorý má za cieľ podporovať participáciu mladých ľudí pri rozhodovaní o zveľaďovaní svojho prostredia. Odtiaľ názov PARTI. Participácia prebieha v niekoľkých etapách. Najprv je vymýšľanie a formulovanie nápadov, čo by prispelo k vylepšeniu trávenia voľného času na škole. Ďalším krokom je kampaň za svoje nápady, ktorá vrcholí voľbami a z nich vzíde víťaz. My už teda víťaza poznáme (pomôcka – nachádza sa v názve článku). Konkurenčné nápady boli florbalová výbava a čitateľský kútik. Rozhodli žiaci. A veríme, že sa pri tom naučili nielen hrať, ale aj čo to o konštruktívnom rozmýšľaní, zodpovednom rozhodovaní a finalizovaní svojich rozhodnutí.

            Prajeme našim kalcetám dobrých, šetrných a zodpovedných hráčov a tým pádom dlhý život. Hre zdar.

            Ing., Mgr. Jarmila Kowalczuková

          • Imatrikulácie 2022

          • Dňa 1.12. 2022 sa na Strednej priemyselnej škole strojníckej a elektrotechnickej opäť niečo dialo. Dnešný deň bol výnimočný. Výnimočný bol najmä pre prvákov, ktorí sa od dnešného dňa aj oficiálne zaradili medzi ostatných študentov školy, tým, že počas Imatrikulácií zložili imatrikulačný sľub. Dnešná Imatrikulačná slávnosť bola pripravená a zorganizovaná v slávnostnom duchu, čo uvítali všetci prítomní. Imatrikulačná slávnosť pozostávala z oficiálnej časti ako aj zábavnej. Všetci prítomní  sa zabávali, užili si dnešné dopoludnie. Milí prváci, želáme vám, hlavne pevné zdravie,  aby ste sa na našej škole cítili dobre, aby ste tu boli spokojní. V neposlednom rade vám prajeme, aby ste sa naučili čo najviac a aby ste získané vedomosti mohli zúročiť vo svojom živote, v zamestnaní.

             

            PhDr. Radoslav Tóth, PhD., sociálny pedagóg

             

          • Burza informácií 2022

          • Dňa 1.12.2022 sa naša škola zúčastnila prehliadky stredných škôl ,,Burza informácií 2022“, ktorá sa konala v priestoroch veľkej zasadačky Okresného úradu v Leviciach. Žiakom 9. ročníka ZŠ a ich rodičom sme predstavili nielen štúdium v našej škole v 4 študijných odboroch, ktoré otvárame v ďalšom školskom roku 2023/2024 a to elektrotechnika, mechatronika, strojárstvo, technické a informatické služby v strojárstve, ale aj školský a mimoškolský život našich študentov i učiteľov. Prezentáciou našej školy sme sa snažili nielen zaujať žiakov ZŠ, ale aj poukázať na význam a postavenie techniky v živote človeka a spoločnosti. Našu školu prezentovali Sofia Májková, Matúš Pusztai zo IV.E triedy, Kristián Valachy a Martin Kanta zo IV.M triedy a z radov učiteľov Ing. Alena Bachoríková a Ing. Mária Pallyaová.

          • Vianočná zbierka potravín pre bezdomovcov

          •  Aj tento rok organizuje naša škola v spolupráci s občianskym združením MIESTO V DOME zbierku trvanlivých potravín pre bezdomovcov. Určite ich potešia napríklad CESTOVINY, KONZERVY, TRVANLIVÉ PEČIVO, ale aj SLADKOSTI, KÁVA, ČAJ či ZAVÁRANINY, čokoľvek trvanlivé, podľa vášho uváženia.

            Uvedomujeme si, že časy nie sú najľahšie, ale nenechajme krízu, aby nás obrala o súcit a schopnosť podeliť sa hoci aj s málom. Veď Vianoce sú aj o tom.

            Prispievať môžete od 1.12.(štvrtok) do 16.12.(piatok) 2022 vo vestibule školy.

            Za Vaše príspevky srdečne ďakujeme.

          • Cestovanie v čase

          • Podarilo sa nám sprostredkovať našim žiakom cestovanie v čase, a to v priebehu mesiaca hneď  dva krát. Takéto cestovanie v čase je možné. Ale len ak sa vám podarí dostať do nabitého diára občianskeho združenia Post Bellum. Toto občianske združenie mapuje konkrétne príbehy ľudí- pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia a formou workshopov ich približuje našim mladým ľuďom.

            Takto sa 9.novembra 24 žiakov našej školy presunulo do atmosféry a udalostí, ktoré viedli k Nežnej revolúcii. Priblížili si na konkrétnych situáciách život za totalitného režimu, analyzovali tieto situácie, vylosovali a zahrali si rôzne typové úlohy za i proti režimu, hľadali argumenty na obhájenie svojich postojov a prežili si aj udalosti Sviečkovej manifestácie a Nežnej revolúcie. Žiaci si takéto neformálne vyučovanie veľmi pochvaľovali a veríme, že to pre nich nebol len momentálny zážitok, ale hlbšie pochopenie vtedajších politických udalostí, starostí a radostí bežných ľudí a tiež ukážka sily a odvahy hlavne mladých ľudí  a túžby po pravde a slobode, ktorá je v každom človeku. Trochu nás láka opýtať sa za čo by boli ochotní bojovať dnešní mladí ľudia.

            Už teraz sa môžu ďalší žiaci našej školy tešiť na podobné cestovanie v čase. Tentokrát to bude do 30tych rokov minulého storočia, do politickej a spoločenskej klímy, ktorá menila postoje a osudy ľudí. Viac neprezradíme, už snáď len dátum – cestovný lístok je na 9.12.2022, vyráža sa o 9.00.

          • Športový deň priemyslovky

          •  

            Keďže nedávno sme si pripomenuli Medzinárodný deň študentstva, rozhodli sme sa, že 25. november 2022 bude na levickej priemyslovke v znamení športu.

            Podľa návrhov žiakov sa vytvorilo šesť súťažných disciplín, do ktorých boli zapojení buď jednotlivci alebo viacčlenné triedne tímy.

            Asi najdôležitejší bol florbalový turnaj, ktorý materiálne zastrešila detská organizácia Fénix. Zápasy prebiehali podľa rozpisu, najúspešnejší bol tím IV.M triedy. Samozrejme nezabudli sme ani na najlepšieho hráča, ktorým ako inak, bol opäť žiak IV.M triedy, Martin Donoval.

            No nebolo to len o florbale. Ďalšou aktivitou bol stolnotenisový turnaj, kde najlepším hráčom sa stal Pavol Ďurč z II.M triedy.

            A keďže momentálne je „in“ svet počítačových hier, veľký úspech mali e-hry. Fičali počítače v troch učebniach -aj tie školské a aj vlastné, ktoré si žiaci nelenili priniesť. Najlepšími sa stali Timotej Krištof z III.M triedy, Lukáš Chlebo z III.E triedy, Kristián Valachy a Filip Samuel Halabuk zo IV.M triedy.

            Čo by to bolo za turnaje ak by chýbala FIFA? No nechýbala, jedna učebňa sa premenila na virtuálne ihrisko a najlepším hráčom sa stal Damien Benko zo IV.M triedy.

            A aby to nebolo len o elektronike, nezabudli sme na  klasické spoločenské hry, kde si výhru podelili dievčatá zo IV. M triedy Viktória Ďurišová, Lucia Malíková, Dajana Škorecová.

            Okrem všetkých súťažných turnajov sme si mohli nezáväzne, len tak pre zábavu, zahrať stolný futbal, biliard, alebo pozrieť film v školskom kine.

            Všetci ocenení dostali cenu v podobe zdravej výživy a žolíka neskúšania, ktorého môžu použiť len raz do konca školského roka.

            A na záver, snáď len veľké poďakovanie všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii, či už žiakom, alebo učiteľom.

            Všetci sme prežili trochu iný školský deň a veríme, že bol „ok“.

            Ing. Mária Pallyaová

             

          • Technická olympiáda pre žiakov základných škôl na priemyslovke v Leviciach

          • 24. novembra 2022 SPŠSE Levice organizovala v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Národného inštitútu vzdelávania a mládeže a Regionálneho úradu školskej správy v Nitre 13. ročník postupovej súťaže s názvom Technická olympiáda - okresné kolo. Súťaž je určená pre žiakov základných škôl okresu Levice. Zúčastnili sa jej žiaci základných škôl v meste Levice, ale aj zo základných škôl zo Šiah, Želiezoviec,  Žemberoviec, Čajkova, Tlmáč a Bátoviec. Žiaci ukázali svoje vedomosti i zručnosti v dvoch kategóriách. Kategória A bola určená ôsmakom a deviatakom, mladší žiaci súťažili v kategórii B. Všetci súťažiaci najprv absolvovali vedomostné testy. Nasledovala druhá časť súťaže, kde žiaci prejavili svoje technické myslenie a praktické zručnosti pri tvorbe predpísaných výrobkov. Najlepší zo súťažiacich postúpili do krajského kola Technickej olympiády. Okrem súťaženia absolvovali naši hostia v sprievode pedagogického dozoru krátku prehliadku našej školy.

            Starší žiaci súťažili vo dvojiciach. Na prvom mieste sa umiestnili Petra Sabová a Dajana Kováčová zo ZŠ Saratovská 85, Levice, druhé miesto obsadila dvojica Samuel Balko a Maroš Pokoraczki zo ZŠ, Ul. sv. Michala 42, Levice. Na tretej priečke sa ocitli súťažiaci zo Základnej školy s MŠ, Osloboditeľov 30, Žemberovce, Sebastián Sluka a Dávid Pomothy.

            Mladší žiaci v kategórii B súťažili sólo. Zvíťazila Nela Kováčová zo ZŠ, Saratovská 85, Levice, v poradí druhá bola Lenka Kachničová zo ZŠ, Ul. sv. Michala 42, Levice. Tretie miesto obsadil Marian Mráz zo ZŠ Ladislava Balleka, Ul. Lukáča 6, Šahy.

            Víťazom blahoželáme a všetkým želáme úspechy v škole a správnu voľbu povolania.

             

            PaedDr. Peter Mizerák, zástupca riaditeľa

          • Ako prebiehal deň otvorených dverí - upravené fotografie

          • Dňa 22.11.2022 sa v našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí v čase od 9.00 do 15.00. Žiaci 9. ročníka ZŠ spolu so svojimi rodičmi si mohli prezrieť v sprievode našich učiteľov a žiakov našu školu. Prehliadkou školy spoznali priestory školských dielní, v ktorých sa učia žiaci ručné obrábanie kovov a dreva, odborné učebne a laboratóriá elektrotechniky, mechatroniky, strojárstva, informatiky. Odborným komentárom našich učiteľov prenikli nielen do školských priestorov, ale aj do tajov odborného štúdia v našej škole v študijných oboroch: elektrotechnika, mechatronika, strojárstvo, technické a informatické služby v strojárstve. V závere sa v zborovni učiteľov dozvedeli podstatné informácie ohľadne odbornej praxe žiakov v duálnom systéme vzdelávania. Informácie dostali z prvej ruky priamo od zástupcov zamestnávateľov firiem: LOMAN, s.r.o, Andritz Kufferath, s.r.o., Západoslovenská distribučná, a.s., Levické mliekarne, a.s., Marel, s.r.o.

            Veríme, že sa žiaci dozvedeli a videli, to čo chceli, a tým si uľahčili svoje rozhodnutie.

            PaedDr. Peter Mizerák, zástupca riaditeľa

          • Pozvánka na Deň otvorených dverí.

          • Dovoľte, aby sme pozvali širokú verejnosť, najmä žiakov 9. ročníka základných škôl a ich zákonných zástupcov na Deň otvorených dverí našej školy, ktorý organizujeme dňa 22. 11. 2022 v čase od 9.00 – do15.00 hod. v priestoroch Strednej priemyselnej školy strojníckej a elektrotechnickej, Ul. Františka Hečku 25, Levice. Ponúkame študijné odbory v duálnom systéme vyučovania: 2675 M - elektrotechnika, 2387 M - mechatronika, 2381 M - strojárstvo, 3917 M 02 - technické a informatické služby v strojárstve.

             

            Ing. Roman Karaffa, PhD., riaditeľ školy

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • November je čas, keď sa na našej škole každoročne koná školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Vo štvrtok 10.11. 2022 si 18 žiakov 1. až 4. ročníka zmeralo sily v tejto súťaži. Po písomnej časti, ktorá pozostávala z gramatiky, slovnej zásoby a cvičení na počúvanie a čítanie s porozumením, sa 10 žiakov prebojovalo do 2. kola. Tu ich čakalo vymýšľanie príbehu na základe obrázkov a situačná úloha známa ako "rolplejka".

            Súťaž bola veľmi vyrovnaná, prvé miesto z minulého roka obhájil Juraj Balog z III. M o pol bodu pred Filipom Nagyom z III. M a na treťom mieste sa umiestnil Nathan Bubák zo IV. M. Juraj Balog bude reprezentovať našu školu na okresnom kole v januári 2023, na ktorom mu samozrejme budeme držať palce.

             

            Mgr. Ivana Gažová

          • Návšteva v Tatravagónke Tlmače

          • 19. októbra 2022 sme s viceprimátorom Mgr. Petrom Benčekom  a pani zástupkyňou riaditeľky SOŠ techniky a služieb Levice PaedDr. Žanetou Juríkovou navštívili podnik TATRAVAGÓNKA Tlmače spol. s r. o. Vo veľmi podnetnom rozhovore s pánom riaditeľom Ing. Jánom Profantom sme riešili možnosti duálneho vzdelávania žiakov v Tatravagónke, dozvedeli sme sa informácie o histórii a súčasnosti spoločnosti i jej profile. Tatravagónka sa môže oprieť o takmer 100-ročnú históriu odhodlanej a vytrvalej práce. V Poprade spoločnosť vyrobila viac ako 130.000 nákladných vagónov (v celkovej dĺžke asi 1.800 km) v takmer 100 rôznych konštrukčných prevedeniach a približne 400.000 podvozkov. Zakladateľom podniku v Poprade bola rodina Halathovcov, ktorá v roku 1922 vyhrala súťaž na opravu nákladných železničných vagónov pre vtedajšie československé železnice. V roku 1946 sa začali pod Tatrami vyrábať nákladné železničné vozne. Ďalším nemenej zanedbateľným výsledkom bol nárast výroby o 500 %. Od 60-tych rokov minulého storočia TATRAVAGÓNKA patrí k ekonomickým lídrom s domácim kapitálom. V roku 2021 pribudol do rodiny TATARVAGÓNKY výrobný areál v Tlmačoch, v ktorom bola vyše 70 rokov realizovaná strojárska výroba zameraná na výrobu kotlov a komponentov pre energetický priemysel. Zaradením areálu do skupiny TATARAVAGÓNKY začína nová etapa zameraná na výrobu železničných nákladných vagónov.

            Roman Karaffa