• Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 17. 1. 2024 sa na Obchodnej akadémii v Leviciach uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. V štyroch kategóriách súťažili víťazi školských kôl a našu školu veľmi úspešne reprezentoval v kategórii 2D Filip Nagy z III.E, ktorý zvíťazil a postúpil do februárového krajského kola. Filipovi srdečne blahoželáme a držíme palce na krajskom kole!

             

            Mgr. Ivana Gažová

          • Čo s vyslúžilcami? – Zbierame elektroodpad

          •       Ako bolo avizované (po výmennej burze), že v téme elektrospotrebičov budeme pokračovať, tak tu to je. Tento krát sa venujeme našim elektrickým pomocníkom po ich, viac či menej efektívnej službe, keď už jednoducho doslúžili a sú nefunkčné, príp. neopraviteľné (tie funkčné, ale nechcené nezabudnime niekomu podarovať, venovať charite a pod.). Prvé, čo nás napadne, je ich vyhodiť. V ŽIADNOM PRÍPADE VŠAK NEVYHADZOVAŤ! Máme lepšie riešenie. Buď ich zaneste do predajne s elektrospotrebičmi, kde sú povinní ich od vás prevziať, alebo, ak to máte bližšie k nám do školy, prineste ich do vestibulu, kde je pre ne pripravená zberná nádoba. Samozrejme, my sme schopní zberať len malé spotrebiče, takže starú chladničku nenoste nám, ale do spomínanej predajne. A nevyhadzujte ani tužkové batérie, aj na ne máme vo vestibule zberný tubus.

            Prečo?

            Prečo by sme to mali robiť? Plahočiť sa prakticky so smeťami k nejakým zberným nádobám, keď smetný kôš mám oveľa bližšie?

            Každý elektrospotrebič je takou malou baňou na suroviny, ktoré sa inak získavajú vo veľkých baniach často devastačných pre prírodu a ľudí, ktorí tam pracujú či žijú. Raz, keď sa tie suroviny vyťažia, tak nebudú. To isté platí o vašom spotrebiči – keď ho vyhodíte do odpadu, suroviny, ktoré mohol poskytnúť, sú stratené. Už teraz je vo svete veľký nedostatok vzácnych minerálov. Vedeli ste, že vo vašom mobile môže byť až 75 prvkov z Mendelejevovej tabuľky – všetko minerály získavané z prírody...alebo následne z recyklácie.

            Ďalším problémom sú tiež neoficiálne skládky spotrebičov – pomiestne i u nás, ale hlavne v obrovských plochách v krajinách tretieho sveta, kde na to nie je dostatočná legislatíva a odpad nekontrolovane intoxikuje prostredie. Elektroodpad, samozrejme, pochádza z vyspelých krajín, medzi ktoré sa radíme aj my.( Krátka ukážka z dokumentu Vitajte v Sodome o najväčšej skládke elektroodpadu v Ghane https://www.youtube.com/watch?v=ihv0eZ3uGCY )

            A keďže sa nevieme nasýtiť vždy nových a nových elektrospotrebičov (ale skúšajme občas i odolať) , buďme aspoň tí zodpovední . Vhodením elektrospotrebiča do zbernej nádoby zabezpečíme, že sa dostane na profesionálne pracovisko, kde z neho získajú maximum. A my tým spravíme aspoň to nutné minimum. Len si potom za odmenu nebežme hneď kúpiť ďalší elektrospotrebič J.

             

          • H2AC

          • Skratka H2AC znie ako krycie meno pre tajného agenta. V skutočnosti ide o pomenovanie celosvetových pretekov vodíkových autíčok. Sú v mierke 1:10 s motorom na hybridný elektricko-vodíkový pohon. Pretekajú školské skupiny, tím tvorí 5 členov, žiakov strednej školy. Dráha H2AC je v interiéri na koberci s rozmermi približne volejbalového ihriska. Sú tam mantinely, ktoré určujú dráhu. Autá jazdia 6 hodín a elektronicky sa počíta počet prejdených kôl, vyžaduje sa teda vytrvalosť na predpísaný počet batérií a vodíkových bombičiek. Pretekári sedia s diaľkovými ovládačmi za manitnelom na tribúne, technici čakajú v depe a pripravujú sa na príjazd autíčka na opravu, výmenu kolies, výmenu batérií. V týchto pretekoch  nevíťazí automaticky ten najrýchlejší, medailu si naopak odnesie všestranne najlepšia konštrukcia autíčka. Neustále tiež dochádza k zrážkam, teda kľúčom k úspechu môže byť mechanická odolnosť autíčka. Na snímku je podvozok nášho nového auta.

          • Vianočné posedenie v levickej synagóge

          • Dňa 20 decembra 2023 pod záštitou Strednej priemyselnej školy strojníckej a elektrotechnickej v Leviciach a v spolupráci s mestom Levice, zorganizoval sociálny pedagóg PhDr. Radoslav Tóth,  PhD. vianočný večierok pre seniorov z klubov dôchodcov mesta Levice.

             

            Cieľom bolo  spríjemniť im tento predvianočný čas prostredníctvom výbornej zábavy a občerstvenia. 

             

            Veľká vďaka patrí sponzorom podujatia, medzi ktorých patrí hudobná skupina Maxim. Adam Seres a Stahlman Montage s.r.o. prispeli finančným darom, Peter Molnár a Mária Molnárová dodali vynikajúcu kapustnicu a pagáče. Promo akciou a spolurealizáciou pomohol viceprimátor  Mgr. Peter Benček. Na organizácii posedenia sa podieľali aj PaedDr. Tatiana Dióšiová, Zuzka Buková a Renáta Suchanská.

             

            Všetkým veľká vďaka

          • Exkurzia v RTVS a návšteva SNG

          • Vo štvrtok, 14. decembra 2023, sa žiaci z III.M, doplnení o výber žiakov z ďalších tried 2. a 3. ročníka vybrali autobusom do nášho hlavného mesta, kde mali naplánovanú exkurziu v pomerne dôležitej inštitúcii, známej pod trochu dlhým názvom - Rozhlas a televízia Slovenska. Ako už trochu krkolomný názov naznačuje, tento mediálny kolos pozostáva z dvoch častí a my sme sa vybrali do druhej z nich – televízie, ktorá sídli v Mlynskej doline.

            Naši žiaci mali možnosť prezrieť si štúdiá, kde sa pripravujú a vysielajú spravodajské a športové programy ale aj populárne relácie ako je Dámsky klub alebo Milujem Slovensko. Pozreli si nielen štúdiá, ktoré vidí bežný televízny divák, keď si zapne televízor, ale aj zákulisie a technické zariadenia potrebné na televízne vysielanie. Pre našich elektrotechnikov a mechatronikov to bol zaujímavý pohľad na kamery, svetlá, strihacie a zvukové pulty a možno sa aj niektorí z nich videli, ako v budúcnosti pracujú na postoch zvukových majstrov, strihačov, grafikov, kameramanov, osvetľovačov, režisérov či technických manažérov. Pracovníci televízie im ochotne všetko vysvetlili a zodpovedali na zvedavé otázky.

            Po exkurzii v televízii bola naším ďalším cieľom Slovenská národná galéria v centre Bratislavy, ktorú takmer presne pred rokom po niekoľkoročnej rekonštrukcii otvorili a sprístupnili verejnosti. Priestory sú krásne ale zatiaľ trochu prázdne, predsa však niektoré expozície ako napr. Knižnica Kornela a Nade Foldváriovcov alebo Sťatý vianočný stromček pri vstupe do galérie upútali našu pozornosť. A niektorí žiaci ocenili interaktívnu videoprojekciu, ktorá ich previedla  hravou a nekomplikovanou formou históriou umenia.

            Keďže návštevy v RTVS a SNG nejaký čas trvali, všetci sme už dosť vyhladli, takže poslednou zastávkou bolo nákupné centrum pri výjazde z Bratislavy, kde sme zjedli neskorý obed a po ňom nás autobus priviezol bezpečne do Levíc.

            Poďakovanie patrí Ing. Márii Pallyaovej, ktorá obidve exkurzie vymyslela, naplánovala a zorganizovala.

             

            Mgr. Ivana Gažová

          • Útulok pre psíkov

          • Veľmi pekne by sme Vás chceli poprosiť o pomoc pre psíkov do útulku. Ak máte nepotrebné uteráky, osušky, deky, paplóny, návliečky, plachty, doneste ich do školy (SPŠSE Levice). Môžete ich nechať vo vestibule školy pri vchode do internátu. Ak to nestihnete do Vianoc, nevadí, pokojne aj v novom roku. Vopred Vám ďakujeme za Vašu pomoc nemým tváram v tomto studenom období. Prajeme všetkým pekné vianočné sviatky plné pohody a lásky!

          • Dovoľme Vianociam robiť nás lepšími

          • A tentokrát hneď v 2 akciách:
            1) Zbierka trvanlivých potravín pre bezdomovcov
            Aj tento rok sa na vás obraciame s prosbou o vaše potravinové príspevky pre ľudí bez domova. Prispieť môžete cestovinami, konzervami, zaváraninami, kávou, čajom, sladkosťami, orieškami, príp. ovocím podľa vášho uváženia a možností (poprosíme skontrolovať dátum trvanlivosti).
            Zbierka trvá do 18.12.2023 vo vestibule našej školy. Za vašu spoluúčasť ďakujeme.

            2) Výmenná burza spotrebičov +
            S blížiacim sa termínom Vianoc intenzívnejšie rozmýšľame ako obdarovať našich blízkych. Možno vám vieme trochu pomôcť a zároveň zabrániť nakupovaniu ďalšieho, už x-tého spotrebiča do vašej domácnosti. A snáď pomôžeme aj s predvianočným upratovaním. Ako? Je dosť možné, že máte doma spotrebič, ktorý u vás leží ladom a niekde inde by sa zišiel. Vyhodiť ho nechcete, ale...Neváhajte a prineste ho do školy (do kabinetu ANJ) najneskôr do 12.12.´23. Dňa 13.12. organizujeme výmennú burzu týchto spotrebičov (elektrické, mechanické, rôzni kuchynskí pomocníci a pod.). Popri nich sa môžu zviesť aj iné predmety, ktoré nepotrebujete, ale môžu niekoho potešiť ( vianočné dekorácie, ikonické knihy a pod. – prosíme použiť fantáziu i autocenzúru). Keďže ide o výmennú burzu, je dobré niečo priniesť, aby som si mohol niečo pekné odniesť.
            A ak sa vám to už zdá komplikované, máme ešte bonus – každý, kto niečo prinesie, dostane lístok do minitomboly, kde môže získať nejaké sladkosti, slanosti, ovocie i....(počkaj si)...kupón na neskúšanie!
            Už teraz sme zvedaví , čím prispejete...

          • Okresné kolo vo futsale

          • Po víťazstve v obvodom kole vo futsale žiakov stredných škôl, kde naši chlapci porazili chlapcov zo SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku Levice a chlapcov zo Strednej odbornej školy technickej, Tlmače, čakalo 30. novembra 2023 v športovej hale T 18 v Leviciach okresné kolo za účasti Gymnázia A. Vrábla Levice, Katolíckej spojenej školy sv. Vincenta de Paul, Levice a Strednej odbornej školy techniky a služieb zo Šiah. V prvom zápase naši chlapci porazili súpera zo Šiah, potom si poradili aj s cirkevným gymnáziom a nakoniec v rozhodujúcom zápase o postup na majstrovstvá kraja zdolali aj favorita turnaja, Gymnázium Andreja Vrábla 3:2, keď o víťazovi rozhodol gól v poslednej minúte zápasu od nášho Alexa Lipovského. Chlapcom patrí blahoželanie. V tíme sme mali štyroch prvákov, ktorí sú veľkým prísľubom do budúcnosti. Chlapcom držíme palce na krajskom kole, ktoré sa uskutoční vo februári 2024.

            Mgr. Tomáš Kuťka

          • Návšteva divadelného muzikálu v DAB Nitra

          • Tento november je na našej škole mimoriadne bohatý na školské ale aj mimoškolské udalosti vrátane rôznych súťaží, Dňa otvorených dverí, exkurzie Po stopách histórie, Dňa študentstva, Imatrikulácií... 28. deň tohto mesiaca bol akýmsi zavŕšením pestrých a rôznorodých aktivít, pretože naša kolegyňa Ing. Pallyaová zorganizovala pre našich žiakov, ich rodičov, pedagogických ako aj nepedagogických zamestnancov cestu do Divadla Andreja Bagara v Nitre na muzikál Jozef a jeho zázračný farebný plášť.

            A tak sme mali možnosť vidieť jeden z najznámejších a najúspešnejších svetových muzikálov od svetoznámeho autora A. L. Webera v novom naštudovaní. Vizuálne pútavou a vtipnou formou rozpráva známy starozákonný príbeh o Jozefovi a jeho bratoch, ktorý je metaforou o láske aj nenávisti, o zrade aj odpustení a najmä o odhodlaní žiť svoj sen napriek všetkým prekážkam. Boli sme svedkami výborných speváckych, hereckých a tanečných výkonov, ktoré sprevádzala hudba skvelého živého orchestra. Muzikálové choreografie boli strhujúce, vizuálne efekty a projekcie moderné a pôsobivé. Po predstavení sme odchádzali s úsmevom na tvári a dobrým pocitom, že sme boli účastníkmi výnimočného predstavenia. Aj malá anketa medzi žiakmi, ich rodičmi a ostatnými návštevníkmi nám potvrdila, že výber predstavenia bol dobrý, takmer všetkým sa muzikál veľmi páčil.

            Malá poznámka k fotografiám, na ktorých je zachytená len časť našej kultúrnej výpravy, hlavne tá žiacka a sčasti učiteľská, ktorú sa nám podarilo zachytiť skôr, ako sa rozutekala do šatne po odložené kabáty.

             

            Mgr. Ivana Gažová

          • Stopovali sme históriu, 22. november 2023

          • Nie je to až také náročné – stačí, keď ste aktívni v školských akciách, ste členom Fénixu a potom vás pohodlný autobus vezme na výlet do histórie.

            Autobus nás presunul v priestore – vystúpili sme v Nitre - a príjemné sprievodkyne nás zas previedli v čase, rôznymi etapami histórie. A kulisy boli priam božské, možno preto, že sme boli v Diecéznej knižnici a na Nitrianskom hrade (hlavne v Katedrále a v diecéznom múzeu). Ak by sme medzi účastníkmi robili anketu, čo sa im najviac páčilo, asi by bolo viacero hajlajtov - fotogenická knižnica, ktorá by vynikla aj v  Harrym Potterovi, kde videli unikátne knižné klenoty, ale aj nadšenie, zanietenosť  a umenie autorov i realizátorov takejto nádhernej knižnice, určite by to bol aj výhľad z hradnej veže, pre tých, čo nemajú strach z výšok, a určite by to bola aj samotná Katedrála sv. Emeráma, kde si tentokrát naši žiaci cvičili nielen ducha, ale aj telo. Ako? Keď pán kostolník zbadal našich urastených chlapcov, hneď ich využil na rozobierku a zbierku nádhernej, ale ťažkej krstiteľnice zo 17-teho storočia (možno presne niečo také robili aj ich rovesníci pred 400 rokmi – skutočný dotyk s históriou).

            A samozrejme bolo mnoho ďalších inšpiratívnych momentov, ale to už chlapci rozmýšľali o obede. Napriek tomu veríme, že informácie o období okolo Veľkej Moravy, na čo je Nitra zvlášť hrdá, sa im niekde zachytili a v správnom momente sa znova vyplavia, lebo história je plná múdrosti, krásy a inšpirácie.

            Počasie nám tiež prialo a potešil aj pohľad na práve zdvíhaný vianočný stromček. Takže za chvíľu tu máme VianoceJ.

             

            Ing., Mgr. Jarmila Kowalczuková

             

          • Deň študentstva

          • Pár dní po oficiálnom Dni študentstva, sme tento sviatok oslávili aj na našej škole. 17. November je Dňom boja za slobodu a demokraciu a v tomto boji hrali študenti viackrát v histórii významnú úlohu. Je fajn si to pripomenúť, dnes, našťastie, zápolením na ihrisku a v laviciach.

            Pri organizácii Dňa sme nezabudli na myšlienky kalokagatie, a priestor dostali fyzické i intelektuálne aktivity – žiaci sa prihlasovali na floorbal, ping-pong, ale v možnostiach boli aj novinky – Escape room (Únik z totáča) a Treasure hunt (Hľadanie elektropokladu). V športe sa ukázali v najlepšej forme tretiaci - vo floorbale sa stal víťazným tím III.E triedy, najlepším hráčom A. Novák (III.M)  a aj v stolnom tenise vyhral zástupca III.E – Dominik Vörös.

            A bližšie k novinkám. O čo išlo v Escape room (Únik z totáča)? Žiaci absolvovali rôzne úlohy a súťaže s tematikou života u nás v 60.-80. rokoch, ochutnali vtedajšie dobroty, vrátane nesmrteľných chlebíčkov a na záver mohli uniknúť za slobodou po rozlúštení indícií a kódov. Víťazom sa stala zmiešaná trojica žiakov (IV.E – L. Vilhem, IV.M -  M. Méheš, I.M – S. Solčiansky).

            Treasure hunt bol trochu osvetou ale aj dobrodružstvom v svete elektrospotrebičov. Cez rôzne úlohy žiaci viac prenikali do problematiky cyklu eletrospotrebičov, od ťažby potrebných surovín cez ich život až po likvidáciu. Celé to bolo v africkom tóne, keďže hlavne africké krajiny sú veľkou baňou na suroviny potrebné pre výrobu spotrebičov (hlavne mobilov) ale zároveň aj skládkou, kde mnohé elektrospotrebiče končia. Žiaci v našej hre za súťaže získali ,,ghanské peniaze“, za ktoré nakupovali v provizórnom africkom bufete. Na záver hľadali podľa indícií, kde je skrytý elektropoklad. A zdá sa, že ho i našli, lebo máme i víťazov – 3-členné družstvo (M. Šárköziová III.E, R. Mĺkvy a D. Szalonnáš  IV.M). Oceňujeme, že to celé pripravil a viedol Marek Šumeraj (IV.E), a ďakujeme o.z. Živica, že ho  inšpirovali a poskytli know-how.

            A ďakujeme aj o.z. Fénix, NIVAM a MŠVVŠ za finančnú a motivačnú podporu.

            Veríme, že to bol pre väčšinu dobre strávený deň.

             

            Ing., Mgr. Jarmila Kowalczuková

          • Zomrel náš dlhoročný kolega, PaedDr. Viliam Jokel

          • Dňa 25.11.2023 ukončil svoju pozemskú púť vo veku 83 rokov. Ak  bolo na svete zásluhou blízkeho človeka trochu viac lásky a dobroty, trochu viac svetla a pravdy, mal jeho život zmysel a zostáva navždy zapísaný v našich srdciach.

             

            S naším drahým zosnulým sa rozlúčime 28. novembra 2023 o 11.30 na  cintoríne v Dome smútku  v Leviciach. S veľkou pokorou, láskou a smútkom v srdci sa s ním lúčime. Venujte mu prosím tichú spomienku a modlitbu.

          • Technická olympiáda pre žiakov základných škôl na priemyslovke v Leviciach

          • 23. novembra 2023 SPŠSE Levice organizovala v spolupráci s Regionálnym úradom školskej správy v Nitre 14. ročník postupovej súťaže s názvom Technická olympiáda - okresné kolo. Súťaž je určená žiakom základných škôl okresu Levice. Zúčastnili sa jej žiaci základných škôl v meste Levice, ale aj zo základných škôl zo Šiah, Želiezoviec, Žemberoviec, Tlmáč, Jura nad Hronom a Bátoviec. Žiaci ukázali svoje vedomosti i zručnosti v dvoch kategóriách. Kategória A bola určená ôsmakom a deviatakom, mladší žiaci, súťažili v kategórii B. Všetci súťažiaci absolvovali vedomostné testy. Nasledovala druhá časť súťaže, kde žiaci prejavili svoje technické myslenie pri tvorbe predpísaných výrobkov. Najlepší zo súťažiacich postúpili do krajského kola Technickej olympiády. Okrem súťaženia absolvovali naši hostia v sprievode pedagogického dozoru krátku prezentáciu našej školy.

            Starší žiaci súťažili vo dvojiciach. Na prvom mieste sa umiestnili dievčatá zo Základnej školy, Saratovská 85, Levice, Dajana Kováčová a Petra Sabová, druhé miesto obsadila dvojica Beáta Miškovová a Martin Pokoraczki zo Základnej školy, Ul. sv. Michala 42, Levice. Na tretej priečke sa ocitli súťažiaci zo Základnej školy, Pri Podlužianke 6, Levice, Doroty Stergar a Tomáš Hraško.

            Mladší žiaci v kategórii B súťažili sólo. Zvíťazil Samuel Bobčík zo Základnej školy, Ul. sv. Michala 42, Levice, v poradí druhý bol Lukáš Oklapek zo ZŠ s MŠ, Osloboditeľov 30, Žemberovce. Tretie miesto obsadil Rastislav Mišík zo Základnej školy A. Kmeťa, M.R. Štefánika 34, Levice.

            Víťazom blahoželáme a všetkým želáme úspechy v škole a správnu voľbu povolania.

             

            Roman Karaffa

          • INFORMATICKÁ SÚŤAŽ „iBobor“

          • Je medzinárodná informatická súťaž konaná online formou. Hoci v každej zúčastnenej krajine prebieha súťaž trochu inak, organizátori zo všetkých krajín sa raz ročne stretnú aby vytvorili spoločnú databázu úloh pre ďalší ročník súťaže , pričom všetky súťažné úlohy sú zamerané na logiku, porozumenie informá-ciám, algoritmizáciu a matematické základy informatiky. V rámci celoslovenskej pôsobnosti ju zastrešuje Katedra didaktiky MFI, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave Celá súťaž je rozdelená do viacerých kategórií, podľa veku, resp. stupňa dosiahnutého vzdelania a trvala od 6.11.2023 do 10.11.2023. Naši žiaci súťažili v kategórií Junior s počtom žiakov 76 a v kategórií Senior s počtom žiakov 7.

            Najlepšie výsledky dosiahli žiaci v kategória Junior sa na 1. mieste umiestnil Štefan Urban z 2.E s počtom bodov 59,67, na 2. mieste sa umiestnil Tomáš Kádasi z 1.E s počtom bodov 56 a na 3. mieste sa umiestnil Adam Orbán z 2.E s počtom bodov 54,68 z celkového počtu 80 bodov. V kategória Senior sa na 1. mieste umiestnil Daniel Tirala z 3.M s počtom bodov 56, na 2. mieste sa umiestnil Jakub Hudec z 4.E s počtom bodov 42,67 bodov a na 3. mieste sa umiestnil Filip Nagy z 3.E s počtom bodov 34,66 z celkového počtu 80 bodov.

            Ing. Henrieta Žemberyová

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • November na našej škole je bohatý na rôzne podujatia vrátane súťaží a takisto je to mesiac, keď sa každoročne koná školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. V pondelok 13.11. 2023 si 15 žiakov 1. až 4. ročníka zmeralo sily v tejto súťaži. Po písomnej časti, ktorá pozostávala z gramatiky, slovnej zásoby a cvičení na počúvanie a čítanie s porozumením, sa 10 žiakov prebojovalo do 2. kola. Tu ich čakalo vymýšľanie príbehu na základe obrázkov a situačná úloha známa ako "rolplejka".

            Školské kolo olympiády tentoraz vyhral Filip Nagy z III. E, ktorý porazil minuloročného víťaza Juraja Baloga zo IV. M a na treťom mieste sa umiestnil Oliver Morecz z II. E. Filip Nagy bude reprezentovať našu školu na okresnom kole v januári 2024, na ktorom mu samozrejme budeme držať palce a dúfať, že vo svojej kategórii bude úspešný a možno aj vyhrá, tak ako sa to podarilo Jurajovi Balogovi v minulom školskom roku.

             

            Mgr. Ivana Gažová

          • Projekt ELEKTROODPAD DOPAD 7 aj na našej škole

          • Elektroodpad je podľa Európskej environmentálnej agentúry najrýchlejšie rastúcim druhom odpadu. Podľa odhadov Európska únia vyprodukuje na budúci rok 12 miliónov ton elektroodpadu

            A s tým treba niečo robiť. Jednak na riešenie tohto problému nastaviť mladých ľudí, ale aj my zrelší nemôžeme ostať bokom. Všetci si viac či menej uvedomujeme, že sme zahlcovaní elektrospotrebičmi, ktoré nám slúžia, aj takými, čo nepotrebujeme, ale všetky po čase skončia v odpade. A to je rozsiahla téma - čo robiť, aby ich toľko v odpade nekončilo, ako im dať šancu na druhý život, ako z nich využiť, čo sa dá a hlavne ako k tomu celému pristupovať uvedomelo a zodpovedne, keďže ide o globálny problém, ktorý si ako vždy odnesú najmä ľudia v rozvojových krajinách.

            Aj o tom bol 3-dňový kurz k projektu, ktorý sa uskutočnil v CEEV Živica  Zaježová (6.-8. 11. 2023) a zúčastnili sa ho 3-členné tímy (1pedagóg a 2 žiaci) z rôznych kútov Slovenska, i z našej školy. Ale to bol len teoretický úvod do témy elektroodpadu. V najbližších dňoch, mesiacoch a do budúcna i rokoch sa budeme snažiť podnikať praktické kroky na uvedomenie si a zmiernenie tohto problému. Držme si palce.

             

            Ing., Mgr. Jarmila Kowalczuková