• Návšteva v Tatravagónke Tlmače

          • 19. októbra 2022 sme s viceprimátorom Mgr. Petrom Benčekom  a pani zástupkyňou riaditeľky SOŠ techniky a služieb Levice PaedDr. Žanetou Juríkovou navštívili podnik TATRAVAGÓNKA Tlmače spol. s r. o. Vo veľmi podnetnom rozhovore s pánom riaditeľom Ing. Jánom Profantom sme riešili možnosti duálneho vzdelávania žiakov v Tatravagónke, dozvedeli sme sa informácie o histórii a súčasnosti spoločnosti i jej profile. Tatravagónka sa môže oprieť o takmer 100-ročnú históriu odhodlanej a vytrvalej práce. V Poprade spoločnosť vyrobila viac ako 130.000 nákladných vagónov (v celkovej dĺžke asi 1.800 km) v takmer 100 rôznych konštrukčných prevedeniach a približne 400.000 podvozkov. Zakladateľom podniku v Poprade bola rodina Halathovcov, ktorá v roku 1922 vyhrala súťaž na opravu nákladných železničných vagónov pre vtedajšie československé železnice. V roku 1946 sa začali pod Tatrami vyrábať nákladné železničné vozne. Ďalším nemenej zanedbateľným výsledkom bol nárast výroby o 500 %. Od 60-tych rokov minulého storočia TATRAVAGÓNKA patrí k ekonomickým lídrom s domácim kapitálom. V roku 2021 pribudol do rodiny TATARVAGÓNKY výrobný areál v Tlmačoch, v ktorom bola vyše 70 rokov realizovaná strojárska výroba zameraná na výrobu kotlov a komponentov pre energetický priemysel. Zaradením areálu do skupiny TATARAVAGÓNKY začína nová etapa zameraná na výrobu železničných nákladných vagónov.

            Roman Karaffa

          • Zenit v elektronike - súťaž, školské kolo

          • V dňoch 12. a 13.10.2022 sa uskutočnilo školské kolo súťaže ZENIT v elektronike. Žiaci porovnali svoje vedomosti z teoretickej oblasti elektroniky v teste a najlepší z nich potom súťažili v praktickej časti, kde navrhli dosku plošného spoja, osadili a oživili ju. Na prvom mieste v kategórii A sa umiestnil Ladislav Vilhem zo IV.E triedy (postupuje do krajského kola), na druhom mieste Jakub Kinčok z III.E triedy a na treťom mieste Marek Šumeraj z III.E triedy. Na prvom mieste v kategórii B sa umiestnil Tomáš Štec z II.M triedy (postupuje do krajského kola), na druhom mieste Dominik Tóth z II.E triedy a na treťom mieste Martin Hajko z II.E triedy. Všetkým gratulujeme a postupujúcim prajeme veľa úspechov v krajskom kole!

            Ing. Anna Ševčíková 

          • REGIONÁLNE KOLO SÚŤAŽE ŽUPNÁ KALOKAGATIA MLADÝ ZÁCHRANÁR 2022

          • 6. októbra 2022 Odbor kultúry a športu – oddelenie mládeže, telesnej kultúry a športu Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Gymnáziom Ul. 17. novembra 1180, Topoľčany organizovalo regionálne kolo súťaže Župná kalokagatia - mladý záchranár 2022. Náš súťažný tím sa podujatia zúčastnil, ako postupujúci z okresného kola. Súťaže sa zúčastnilo deväť družstiev z Nitrianskeho kraja, celkovo sme obsadili siedme miesto. Náš tím štartoval v zložení Martin Slamka  - kapitán, Martin Donoval, Peter Maszay, Viktória Szántaiová a Michaela Šárköziová. Náhradníkom bol Damián Beňo. K lepšiemu umiestneniu sme sa nedostali hlavne kvôli zraneniu Mišky Šárköziovej v úvodnej časti trate, chlapci ju museli niesť do cieľa na chrbte. Ale inak ako kolektív podali dobrý výkon, hlavne vo vedomostnej časti, v streľbe zo vzduchovky nám tiež chýbala presnejšia muška.

             

            Mgr. Tomáš Kuťka

             

             

          • Seniori nám pomohli obsadiť kaštieľ

          • V utorok, 4.októbra sa nám za spoluúčasti seniorov z Jesene života podarilo obsadiť kaštieľ vo Sv. Antone. Doslova, lebo okrem našich žiakov a spomínaných seniorov tam bolo už len pár domácich. Tí nám radi a detailne popísali históriu kaštieľa a jeho majiteľov, previedli nás cez prepychovo vyzdobené miestnosti, takže sa nedalo ináč, len ozaj obdivovať  cit a umenie starých majstrov na jednej strane a vkus, štýl a investície na strane majiteľov.

            Krásne a inšpiratívne.

            Následne potešilo aj chutné občerstvenie v miestnom sympaticky tradičnom hostinci, kde sme stihli i  kvízovať na tému života v minulosti.

            Ale to všetko bola len pekná kulisa na to, aby sme strávili príjemný čas so seniormi, naučili sa ich viac vnímať, niečo sa od nich dozvedieť a byť citliví a trpezliví k ich potrebám. Obojstranne užitočné.

            Ďakujeme všetkým, ktorí umožnili zrealizovať túto peknú akciu.

             

            Ing., Mgr. Jarmila Kowalczuková

             

          • Mládežnícka konferencia IDEM DO TOHO – Výprava za dobrou vôľou

          • Štvrtok, 29. september 2022 bol ozaj rušný deň. Ráno sa všetci žiaci vypravili až do jedálne hľadať dobrú vôľu, len na to, aby zistili, že ju majú nájsť v sebe. Dobrú vôľu pomáhať druhým, vo svojom voľnom čase a... predstavte si to... zadarmo. Lebo to je definícia dobrovoľníctva. A o dobrovoľníctve bola aj naša konferencia. Túto tému sme zvolili preto, lebo mnohí mladí ľudia ju nevnímajú a pritom dobrovoľníctvo je sila, ktorá posúva veci dopredu a prináša benefity na oboch stranách.

              Privítali sme cenných hostí z Nitrianskeho dobrovoľníckeho centra i z programu DofE, fungujúceho na GAVe, predstavili sa aj naši žiaci, a všetci zaujali a aj inšpirovali svojimi skúsenosťami z dobrovoľníctva. Súčasťou konferencie bol aj kvíz, kde sa žiaci mohli otestovať, aký typ dobrovoľníka sú. Na záver konferencie súťažné tímy mali vyargumentovať, prečo práve ich dobrovoľnícky program by mal získať fiktívnu dotáciu.

              Ale, keď sme na úvod povedali, že to bol rušný deň, tak to platilo do bodky. Na poobedie sme v rámci témy dobrovoľníctva pozvali ukrajinské rodiny, pripravili sme pre ne napínavé i zábavné súťaže typu quest, vzájomnú ochutnávku tradičných jedál a spoločne sme v školskom parku posadili kríček, čo bola vlastne výhra v queste.

            Aj keď sme boli v presile voči ukrajinským hosťom, zmiešané tímy a energia a súťaživosť ukrajinských detí ten rozdiel zmazali. Všetci sme sa zabavili, úspešne otestovali naše schopnosti pripraviť takúto akciu a už teraz sa tešíme na ďalšie.

             

             

            Prequelsequel k predošlému

            Už pred konferenciou oslovení dobrovoľníci z našej školy venovali svoj čas, um, schopnosti a hlavne svoje áno aktivitám pre bezdomovcov v Mieste v dome a pre seniorov v Jeseni života. Odprezentované na konferencii.

            A následne, po celom tom rušnom štvrtku nám už neostala ani kvapka energie, zato nám ostali nejaké koláčiky (ktoré školské kobylky nestihli zjesť) a ovocia (ktorého sa školské kobylky ani nedotkli) a všetko to mohlo  byť zanesené bezdomovcom do Miesta v dome.

            A to ešte stále nie je koniec. Akcia pokračuje spoločným výletom so seniormi...

            Ing., Mgr. Jarmila Kowalczuková