• Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 17. 1. 2024 sa na Obchodnej akadémii v Leviciach uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. V štyroch kategóriách súťažili víťazi školských kôl a našu školu veľmi úspešne reprezentoval v kategórii 2D Filip Nagy z III.E, ktorý zvíťazil a postúpil do februárového krajského kola. Filipovi srdečne blahoželáme a držíme palce na krajskom kole!

             

            Mgr. Ivana Gažová

          • Čo s vyslúžilcami? – Zbierame elektroodpad

          •       Ako bolo avizované (po výmennej burze), že v téme elektrospotrebičov budeme pokračovať, tak tu to je. Tento krát sa venujeme našim elektrickým pomocníkom po ich, viac či menej efektívnej službe, keď už jednoducho doslúžili a sú nefunkčné, príp. neopraviteľné (tie funkčné, ale nechcené nezabudnime niekomu podarovať, venovať charite a pod.). Prvé, čo nás napadne, je ich vyhodiť. V ŽIADNOM PRÍPADE VŠAK NEVYHADZOVAŤ! Máme lepšie riešenie. Buď ich zaneste do predajne s elektrospotrebičmi, kde sú povinní ich od vás prevziať, alebo, ak to máte bližšie k nám do školy, prineste ich do vestibulu, kde je pre ne pripravená zberná nádoba. Samozrejme, my sme schopní zberať len malé spotrebiče, takže starú chladničku nenoste nám, ale do spomínanej predajne. A nevyhadzujte ani tužkové batérie, aj na ne máme vo vestibule zberný tubus.

            Prečo?

            Prečo by sme to mali robiť? Plahočiť sa prakticky so smeťami k nejakým zberným nádobám, keď smetný kôš mám oveľa bližšie?

            Každý elektrospotrebič je takou malou baňou na suroviny, ktoré sa inak získavajú vo veľkých baniach často devastačných pre prírodu a ľudí, ktorí tam pracujú či žijú. Raz, keď sa tie suroviny vyťažia, tak nebudú. To isté platí o vašom spotrebiči – keď ho vyhodíte do odpadu, suroviny, ktoré mohol poskytnúť, sú stratené. Už teraz je vo svete veľký nedostatok vzácnych minerálov. Vedeli ste, že vo vašom mobile môže byť až 75 prvkov z Mendelejevovej tabuľky – všetko minerály získavané z prírody...alebo následne z recyklácie.

            Ďalším problémom sú tiež neoficiálne skládky spotrebičov – pomiestne i u nás, ale hlavne v obrovských plochách v krajinách tretieho sveta, kde na to nie je dostatočná legislatíva a odpad nekontrolovane intoxikuje prostredie. Elektroodpad, samozrejme, pochádza z vyspelých krajín, medzi ktoré sa radíme aj my.( Krátka ukážka z dokumentu Vitajte v Sodome o najväčšej skládke elektroodpadu v Ghane https://www.youtube.com/watch?v=ihv0eZ3uGCY )

            A keďže sa nevieme nasýtiť vždy nových a nových elektrospotrebičov (ale skúšajme občas i odolať) , buďme aspoň tí zodpovední . Vhodením elektrospotrebiča do zbernej nádoby zabezpečíme, že sa dostane na profesionálne pracovisko, kde z neho získajú maximum. A my tým spravíme aspoň to nutné minimum. Len si potom za odmenu nebežme hneď kúpiť ďalší elektrospotrebič J.

             

          • H2AC

          • Skratka H2AC znie ako krycie meno pre tajného agenta. V skutočnosti ide o pomenovanie celosvetových pretekov vodíkových autíčok. Sú v mierke 1:10 s motorom na hybridný elektricko-vodíkový pohon. Pretekajú školské skupiny, tím tvorí 5 členov, žiakov strednej školy. Dráha H2AC je v interiéri na koberci s rozmermi približne volejbalového ihriska. Sú tam mantinely, ktoré určujú dráhu. Autá jazdia 6 hodín a elektronicky sa počíta počet prejdených kôl, vyžaduje sa teda vytrvalosť na predpísaný počet batérií a vodíkových bombičiek. Pretekári sedia s diaľkovými ovládačmi za manitnelom na tribúne, technici čakajú v depe a pripravujú sa na príjazd autíčka na opravu, výmenu kolies, výmenu batérií. V týchto pretekoch  nevíťazí automaticky ten najrýchlejší, medailu si naopak odnesie všestranne najlepšia konštrukcia autíčka. Neustále tiež dochádza k zrážkam, teda kľúčom k úspechu môže byť mechanická odolnosť autíčka. Na snímku je podvozok nášho nového auta.