• Očarení juhom

          • V rámci Mládežníckej eko-konferencie ,,IDEM DO TOHO“ s podtitulom Ľudia z lesoparku sa vo štvrtok, 21.9.2023, žiaci I.M a III.M vybrali spolu s lastovičkami na juh. Samozrejme nie až tak ďaleko, náš cieľ bolo okolie Kolárova, a to hneď 2 ciele – SEV SAŽP Dropie a Lodný mlyn v Kolárove.

            Keďže išlo o eko-konferenciu, tak neprekvapí dešifrovanie záhadnej skratky SEV SAŽP – Stredisko environmentálnej výchovy Slovenskej agentúry životného prostredia, a áno, Dropie je skutočne odvodené od dropa (fúzatého), ktorého sa tu, žiaľ neúspešne, pokúšali reintrodukovať. Aj keď živého dropa sme už nemali šancu vidieť (vypreparovaného áno), videli (a vyhladkali) sme množstvo iných zvieratiek – ovce, sympatické prasiatka, somáriky, kozy, koníka, mačky. Dozvedeli  sme sa o antropo ovplyvňovaní ekosystémov - 95percent nášho územia je intenzívne obhospodarovaných človekom a len pre človeka, a aký význam majú ostrovčeky naozaj prírodného prostredia (skontroluj, či vo vašej záhrade slastne bzučia opeľovače).

            Nestihli sme absolvovať všetko, čo centrum poskytuje – cyklistickú poznávaciu jazdu, či hľadanie ,,pokladu“, lebo sme sa ponáhľali za ďalším pokladom – totálne fotogenickým Lodným mlynom v Kolárove. Tam sme sa dozvedeli čo to o histórii vodného mlynárstva na Dunaji a Váhu a napríklad aj to, čo znamená výraz – mať za lubom. Ak to chcete vedieť aj vy, opýtajte sa účastníkov nášho eko-výletu J

             

            Ďakujeme Detskej organizácii Fénix, inštitútu NIVAM a Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR za podporu našej konferencie.

             

            Ing., Mgr. Jarmila Kowalczuková

          • Trávnikový prevrat

          • Áno, tak napríklad aj to bol jeden z výsledkov avizovanej Mládežníckej konferencie ,,IDEM DO TOHO“ s podtitulom ĽUDIA Z LESOPARKU, v rámci ktorej žiaci v utorok, 19.9.2023, absolvovali maratón ekologických prednášok s prednášajúcimi z Fakulty ekológie a environmentalistiky zo Zvolena.

            Žiakom sa prevrátil doterajší zaužívaný pohľad na udržiavaný trávnik. Zistili, že je to vlastne zelená monokultúrna púšť s minimom života a takou istou zadržiavacou schopnosťou ako betón a nulovým potenciálom potešiť a prilákať opeľovače. Zahrali sa rôzne enviro-aktivity, pri ktorých zistili, ako draho príroda platí za našu závislosť na mobiloch, ale aj to ako si vyskladať záhradku s minimom trávnika.

            Prekvapila aj informácia, že aj keď zelené plochy tvoria v Leviciach až 40 percent celkovej plochy, len 9 percent je verejne prístupná zeleň.

            Dozvedeli sa o Chigagskom experimente, ktorý dokázal, že časti mesta so zeleňou boli bezpečnejšie ako tie bez, a vôbec, že pozitívny vzťah k prírode nás robí lepšími ľuďmi (vedecky dokázané).

            No a mnoho ďalších zaujímavých vecí, napr. že rádioaktivita je prirodzenou súčasťou nášho životného prostredia, a že to s ňou v Leviciach nie je až také zlé.

            A aby sa nezabudlo aj na žiakov - fotografov, ktorý sa zapojili do fotosúťaže PARKúr, s cieľom všímať si a zachytiť atraktívny park okolo školy. Počas konferencie bol oficiálne vyhlásený a ocenený víťaz, ale pekné boli samozrejme všetky príspevky a sme za ne autorom vďační.

            No a ešte nás čaká výlet do Strediska environmentálnej výchovy Dropie, ale to by nemal byť koniec nášho malého eko - týždňa, ale začiatok zmeny k lepšiemu....vzťahu k prírode.

            Ďakujeme aj Detskej organizácii Fénix, Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a inštitútu NIVAM, za podpory ktorých sme mohli zrealizovať našu konferenciu.

            Ing., Mgr. Jarmila Kowalczuková

          • Akadémia Junior technik

          • Stredná priemyselná škola strojnícka a elektrotechnická, Ul. Františka Hečku 25, Levice, v spolupráci s detskou organizáciou Fénix  organizuje

                                                    „Akadémiu Junior technik

                                                     pre  žiakov 8.a 9. ročníka ZŠ.

            Účastníci sa zaujímavou a netradičnou formou dozvedia  veľa nového z oblastí elektroniky, programovania, technického zobrazovania, 3D tlače, naučia sa  zostrojiť jednoduchý obvod, preveria si vedomosti  zaujímavými krátkymi testami a v neposlednej miere  aj jazykové zdatnosti.

            Kedy? 3. október 2023, 5. október 2023, 10. október 2023, 12. október 2023 v čase od 14.00 do 16.00 hod.

            Vyhodnotenie aj s udelením certifikátu a netradičným prekvapením bude
            14. októbra 2023 od 9.00.

            Kde?    Všetko v priestoroch SPŠSE Ul. Františka Hečku 25 Levice

            Ako na to?   Záväzné prihlásenie urob poslaním mailu na adresu:

                                              maria.pallyaova@spslevice.sk

                                                    do 27.septembra 2023

             

            (uveď svoje meno, školu, adresu, telefonický kontakt a mailovú adresu a aspoň tri z ponúknutých termínov, ktorých sa zúčastníš)

          • POZVÁNKA NA: Ľudia z lesoparku (Školská eko-konferencia)

          • Vo utorok 19.9.2023 sa naši žiaci na chvíľu zahrajú na vysokoškolákov a ešte k tomu tak trochu ekológov (alebo aspoň prírode priaznivo naklonených). V spolupráci s Fakultou ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene sme pre nich pripravili sériu zaujímavých prednášok a workshopov:

            Čo si mal na raňajky?

                        Čo s elektrický odpadom?

                        Rádioaktivita okolo nás

                        Prestávka

                        Zeleň a kriminalita

                        Mesto ako ekosystém

            Žiaci absolvujú prednášky podľa harmonogramu (nie všetci všetky).

            Niektorí žiaci ešte v rámci konferencie navštívia vo štvrtok 21.9. stredisko environmentálnej výchovy Dropie, kde absolvujú nenáročné eko-aktivity (čo sa skrýva pod týmto tajomným názvom zistia len oni).

            A prečo Ľudia z lesoparku?

            Naša škola sa nachádza v peknom parku, na ktorý sme hrdí a ktorý by sme chceli dať našej mládeži viac do pozornosti (+náš bývalý absolvent mal hudobnú skupinu Žena z lesoparku – preto ten názov).

            Súčasťou konferencie je aj vyhodnotenie fotografickej súťaže PARKúr (fotky, i upravené, z parku okolo školy). Tak, ak ste ešte neposlali fotku (vtipnú/peknú/jedinečnú/vašu/...), ešte to stihnete do 14.9.2023 do 10:00.

            A prečo ekologická téma? Je stále aktuálna a aj keď nás táto téma obklopuje až zahlcuje, jej vnímanie nami je povrchné. Myslíme si, že najdôležitejšie je pracovať na vzťahu k prírode, na jej hlbšom pochopení a obdive. To ostatné (zelenší životný štýl) by už mohlo ísť potom prirodzenejšie a nenásilne.

            Držíme nám všetkým k tomu palce.

             

            Pozvánka na konferenciu je prenosná aj na rodiny žiakov a priateľov školy a prírody J