• Naši žiaci sa 19. apríla 2024 zúčastnili súťaže Road2FEI na FEI STU v Bratislave

          • Cieľom súťaže bolo vytvoriť autonómneho robota, ktorý sa pohybuje po dráhe s čiernou čiarou s prípadnými prekážkami, ako je prerušená čiara alebo čierna machuľa. Súčasťou práce je vytvorenie krytu robota a propagácia výsledkov práce na sociálnych sieťach. Na škole pracujú 4 tímy (Macák, Šaróka - IV.E, Papcún, Koštrna - IV.E, Sádovský - II.M, Šedivý, Bolyo - I.E) a všetkým tímom sa podarilo oživiť robota, ktorý sa pasoval s prekážkami na trati. V konkurencii 17 tímov z celého Slovenska sa náš najlepší tím umiestnil na 6. mieste. Všetkým zúčastneným blahoželáme k dosiahnutým výsledkom pri práci, ktorá vôbec nebola jednoduchá a vyžadovala si veľa úsilia a času. Môžu ďalej pokračovať v zdokonaľovaní robota, aby sa mohli na budúci rok opäť zúčastniť súťaže. Želáme im veľa úspechov v ďalšej práci! 

             

            Ing. Anna Ševčíková

             

          • Africké menu v našej jedálni, alebo ... Escape room na africký spôsob

          • V stredu, 17. apríla 2024, sa v našej jedálni namiešalo súčasné africké menu. Nešlo celkom o jedlo, ale o to, čo dnešnú Afriku okrem iného reprezentuje – popri slonoch je to hlavne elektronika. Prekvapení? Tak to uvedieme na správnu mieru. Nejde až tak o užívanie elektroniky, ako o nekontrolovanú ťažbu nerastov potrebných na jej výrobu a následne o hromadenie elektroodpadu, ktorého sa vyspelé krajiny zbavujú vývozom do tých menej rozvinutých krajín sveta – v Afrike, Ázii, Latinskej Amerike.

            Keď si kupujeme nový mobil, smartwatch, sušičku, či akýkoľvek iný spotrebič, neriešime, ako boli ťažené suroviny na ich výrobu, a že raz i z tohto bude toxický odpad.

            Na toto všetko sme chceli upozorniť, keď sme v spomínanú stredu premenili našu jedáleň na takú malú Afriku a pozvali tímy základných škôl z levického okresu, aby sa o probléme elektroodpadu niečo dozvedeli. Popritom si zasúťažili, zhliadli film o najväčšej skládke elektroodpadu pri Accre v Ghane, menili improvizovanú skládku elektroodpadu na zelenú krajinu, recyklovali do zbernej nádoby SEWA, nakupovali za vysúťažené CEDI (ghanská mena) v africkom bufete a absolvovali i náročný Escape room. Cieľom Escape roomu bolo pomyselne pomôcť uniknúť deťom, živoriacim na týchto skládkach a .... dostať ich do školy. Škola pre ne znamená život a budúcnosť.

            Keď sa najbližšie pri kúpe elektroniky budeme pýtať – Kúpili sme všetko, čo sme mali?...- pridajme ešte jednu otázku – Naozaj to potrebujem?

            Ing., Mgr. Jarmila Kowalczuková

          • 14. ročník celoštátnej súťaže ENERSOL SK 2024

          • V dňoch 8.4. – 9.4.2024 sa konal 14. ročník celoštátnej súťaže  ENERSOL SK 2024 využitie alternatívnych zdrojov energie v Strednej odbornej škole podnikania v remeslách a službách v Senici. Našu školu reprezentovali Samuel Bacso z III.M triedy a Samuel Kern z III.E triedy, ktorí so svojou prácou postúpili z 2. miesta v krajskom kole, ktoré sa uskutočnilo v Zlatých Moravciach. V tvorivej kategórii súťažili s prácou: „Využitie snímačov v elektronickom zabezpečovacom systéme rodinného domu.“ Svoju prácu predstavili a odprezentovali na dobrej úrovni, a hoci nezískali popredné umiestnenia, už samotná účasť v celoštátnom kole je veľkým úspechom. Žiakom srdečne blahoželáme a želáme ešte veľa úspechov.

          • Kam nám zmizol ELEKTROODPAD?

          • Všímavý pozorovateľ by si mohol všimnúť, že z chodby v „Déčku“ a zo zberných nádob vo vestibule zmizol minulý štvrtok všetok elektroodpad. Pre tohto všímavého pozorovateľa a aj pre menej všímavých potvrdzujeme a fotkami dokladáme, že skutočne došlo k vyprataniu zozbieraného elektroodpadu a tiež potvrdzujeme, že všetko prebehlo v poriadku podľa pravidiel. Náš odpad už teraz čaká na svoje spracovanie v Slovenskej Ľupči, firma Elektro recycling, s.r.o.

            Nakladacia akcia bola tiež zaujímavá. Pre chlapcov to spočiatku bolo skôr váhavé pozorovanie nakladacích zručností pána údržbára a šoféra nákladiaku, ale v ďalšej etape sa už pridali i oni a išlo im to od ruky. Dokonca si tam našiel svojho nového majiteľa i ventilátor neznámeho pôvodu a dostane šancu na druhý život.

            Náš zber elektroodpadu však nekončí, keďže elektroodpad sa neustále tvorí a asi to tak bude i v budúcnosti. Tak nech sa aspoň efektívne zrecykluje a využije. Náš zber teda pokračuje (drobný elektroodpad i batérie), buďte aj vy toho súčasťou.

             

            Ing., Mgr. Jarmila Kowalczuková

          • Krajské kolo stredoškolskej odbornej činnosti

          • 26.marec 2024 bol súťažným dňom pre všetkých študentov Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorí prezentovali svoje  práce  na 46. ročníku krajského kola stredoškolskej odbornej činnosti. Našu školu reprezentovali  maturanti zo IV.M triedy, Viktória Szántaiová, Juraj Balog, Alexej Bobak, Kevin Demeter, Dominik Bogár, Filip Šufliarsky, Michal Sudický. Súťažili v odboroch č. 14 Tvorba učebných pomôcok , didaktické technológie, č. 12 - Elektrotechnika, hardware a mechatronika a č. 09 - Strojárstvo, hutníctvo, doprava. Súťažili veľmi úspešne. Viktória Szántaiová sa s prácou „CNC sústruženie - E-učebnica“ umiestnila na 2. mieste v odbore č. 14 Tvorba učebných pomôcok , didaktické technológie a Alexej Bobak a Kevin Demeter sa s prácou „Riadenie plniacej linky“ umiestnili na 2.mieste v odbore č. 12 - Elektrotechnika, hardware a mechatronika a postupujú do celoštátneho kola. Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy, víťazom blahoželáme a želáme veľa úspechov v celoštátnom kole.

             

            Ing. Mária Pallyaová

          • ZENIT V STROJÁRSTVE - celoslovenské kolo

          • V dňoch 19. až 21. marca 2024 sa  uskutočnilo celoslovenské kolo 24. ročníka súťaže  ZENIT V STROJÁRSTVE v priestoroch Spojenej školy - Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Banskej Bystrici. Súťaže sa zúčastnil jeden žiak Tomáš Štec z  III. M triedy, odbor mechatronika, ktorý postúpil z 1. miesta  krajského kola.

            Súťaž sa skladala z teoretickej časti, čiže vedomostného testu a praktickej časti, ktorá pozostávala z kreslenia technického výkresu podľa zadaného výkresu zostavy, technologického postupu výroby súčiastky, výpočtu mechanických parametrov súčiastky podľa zadania.

            V  kategórii A - konštruovanie obsadil krásne 3. miesto, víťazovi srdečne blahoželáme.

             

            Ing. Ľubica Senešiová

          • Enersol

          • Dňa 19. marca 2024 sa  uskutočnilo krajské kolo 14. ročníka súťaže  ENERSOL SK za Nitriansky samosprávny kraj. Študenti Samuel Bacso z III.M triedy a Samuel Kern z III.E triedy reprezentovali školu s prácou  „Využitie snímačov v elektronickom zabezpečovacom systéme rodinného domu“. Reprezentovali veľmi úspešne. V  tvorivej kategórii obsadili 2. miesto a postupujú do celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční v Senici. Víťazom srdečne blahoželáme a držíme „päste“ na celoštátnom kole.

            Ing. Mária Pallyaová

          • STRIEBORNÝ PIEST

          • V piatok, 15. marca 2024 sa tím štvrtákov odboru mechatronika v zložení Alex Bobak, Juraj Balog, Juraj Žembery a tím tretiakov odboru mechatronika v zložení Viktor Száraz, Daniel Tirala a Lukáš Hlava zúčastnili 7. ročníka veľmi zaujímavej ale  náročnej súťaže s názvom Strieborný piest. Súťaž organizuje firma SMC v spolupráci so ŠIOV (Štátny inštitút odborného vzdelávania). Firma sa zaoberá  pneumatikou a automatizáciou, vznikla v roku 1959 v Tokiu a momentálne má zastúpenie v 83 krajinách sveta.

            Zmerali sme si sily s ďalšími 24 tímami z celého Slovenska. Okrem vedomostného testu sme si vyskúšali  praktické  úlohy z pneumatiky, elektropneumatiky, identifikovali poruchy na výrobných linkách, tvorili program v simulačnom prostredí, zisťovali  funkčnosť a názvy  rôznych komponentov. Síce  sme nevyhrali ale  umiestnenie tímu štvrtákov na 4. a tretiakov na 16.mieste v národnom kole  je super .

            Okrem súťaží organizátori pripravili veľmi zaujímavý sprievodný program vo FUN zóne- ukážky využitia vyrobených komponentov, spoločenské hry, možnosť vyskúšať si  pohovor  do práce.

            Aj FUN zóna bola súťažná a tím tretiakov získal prvé miesto v instagramovej súťaži. V neposlednom rade  sme získali  nové skúsenosti a už teraz sa tešíme na  ďalší ročník.

            Súťažiacim  ďakujeme za reprezentáciu školy, prajeme veľa úspechov a chuti učiť sa nové veci nad rámec  klasických školských povinností.

            Ing. Mária Pallyaová

          • Školský basketbal

          • Vo štvrtok 29. februára 2024 sa naši chlapci zúčastnili krajských majstrovstiev v basketbale. Po víťazstvách nad Komárnom, Nitrou, Zlatými Moravcami a Šaľou sa stali víťazmi turnaja a zabezpečili si postup na majstrovstvá Slovenska. Blahoželáme!

          • Certifikáty AutoCAD 2D a Inventor 3D

          • Pridajte sa k nám....
            Aj vy môžete ešte v tomto školskom roku získať certifikáty z programov AutoCAD 2D a Inventor Professional 3D. Prvé certifikáty sme našim žiakom odovzdali tento týždeň. Kontaktujte pani učiteľku Bachoríkovú.

          • INEKO

          • INEKO  - Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy je mimovládna nezisková organizácia, ktorá podporuje ekonomické a sociálne reformy s cieľom odstraňovať prekážky dlhodobého pozitívneho vývoja slovenskej ekonomiky a spoločnosti, ktorá zverejnila nové rebríčky škôl podľa výsledkov žiakov.  Rebríčky komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Tieto výsledky nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, ako je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy. Rebríčky aj tak môžu byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy, najmä by však mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl. Naša škola sa v rebríčku stredných odborných škôl v Nitrianskom samosprávnom kraji umiestnila na pätnástom mieste.

            Portál základných a stredných škôl (ineko.sk)

          • Zlatá lýra v divadle

          • Piatok večer sa dá tráviť rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je aj návšteva divadla, a tak sa niektorí súčasní ale aj bývalí zamestnanci a žiaci našej školy aj so svojimi rodinnými príslušníkmi alebo kamarátmi vybrali 23. februára 2024 do Nitry.

            Keď sa povie Bratislavská lýra, strednej a staršej generácii sa vybavia spomienky na známy festival populárnych piesní, ktorý sa v rokoch 1966 až 1990 s jedným pokusom o jeho oživenie  roku 1997, konal v Bratislave a hostil spevákov a speváčky z Československa ako aj zo zahraničia. Mnohé pesničky, ktoré uspeli na Bratislavskej lýre, sa stali hitmi, veď kto by nepoznal Úsmev, Atlantídu alebo Vyznanie?

            V Divadle Andreja Bagara v Nitre naštudovali predstavenie Zlatá lýra. Nie je to typická divadelná hra, ani muzikál, ale originálne dielo s prvkami kabaretu, ktoré rozpráva o známom festivale, a zároveň divákom ukazuje historické a politické udalosti, ktoré ho významne ovplyvňovali. A samozrejme je plné piesní, známych aj menej známych vo výbornej interpretácii nitrianskych hercov v sprievode živého orchestra. Nechýba ani humor, moderná scéna a nápadité kostýmy.

            My skôr narodení sme si zaspomínali na detstvo a mladosť a mladí ľudia sa príjemným a originálnym spôsobom dozvedeli, aká bola hudba, móda, životný štýl ale aj politika v nie tak dávnej minulosti.

             

            Mgr. Ivana Gažová

          • 2+2=5 !

          • Ak si myslíte, že je to 4, tak riskujete život, lebo veríte svojej mysli a nie tomu, čo hlási Strana. Znie to hrozivo? Ale takto videl George Orwell nebezpečenstvo totalitných režimov a takto nám ho i predostrel vo svojej dystopii z roku 1949 s netradičným titulom ,,1984“.

            My sme mali možnosť vidieť divadelné spracovanie tejto novely o celých 40 rokov po ohlásenom titule a to v Orwellovom rodnom jazyku – angličtine, v našom hlavnom meste. V Dome kultúry Ružinov sme sa na hodinu a pol ponorili do bezfarebného a beznádejného sveta manipulácie (slovom i terorom), sústavného sledovania, prekrúcania pravdy a do ťaživej neslobody, do systému, kde jediná dovolená láska je tá k Veľkému Bratovi (Big Brother).

            Desivé!  S istou úľavou sme po predstavení vyšli do slnkom zaliatej farebnej Bratislavy, plnej ľudí so svojim slobodným (nie vždy múdrym) názorom a bežnými serióznymi i malichernými strachmi i radosťami.

            Slastne sme si zapli mobily a .... nechali sa slobodne manipulovať podľa vlastného výberu.

            Takže koľko je vlastne 2+2?

             

            Ing., Mgr. Jarmila Kowalczuková

          • Strojárska olympiáda na STU v Bratislave

          • Tak, ako po iné predchádzajúce roky aj tento, sa  dňa 15. februára 2024 konala na Strojníckej fakulte  STU  Strojárska olympiáda.

            V tomto ročníku našu školu reprezentovalo osem súťažných pác, všetko žiakov IV.M triedy, s rôznymi témami od technologických postupov, riadiace obvody, elektronickú učebnicu.

            Oplatilo sa zapojiť . Žiačka Viktória Szántaiová s prácou „CNC sústruženie - E-učebnica“ získala 1. miesto a Kevin Demeter a Alexej Bobak s prácou „Riadenie plniacej linky“ získali 3. miesto. Okrem diplomu, certifikátu získali  aj finančnú odmenu.

            Všetci vytvorením svojich prác získali mnoho skúseností, nových vedomostí, ale hlavne si vyskúšali aj niečo iné a spoznali nové prostredie akademickej pôdy.

            Oceneným riešiteľom srdečne blahoželáme ,ostatným zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

             

            Ing. Mária Pallyaová

          • Vyhodnotenie 46. ročníka súťaže SOČ – školské kolo

          • Dňa 13. februára 2024 sa konalo školské kolo už v poradí 46. ročníka Stredoškolskej odbornej činnosti. Dvadsaťpäť žiakov štvrtých ročníkov súťažilo v troch súťažných odboroch, vyhlásených a schválených predsedníctvom Celoštátnej odbornej komisie SOČ. 
            V odbore 14 – Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie sa Viktória Szántaiová zo IV.M triedy s prácou „CNC sústruženie - E-učebnica“ umiestnila na 1. mieste a jej práca bola vyhlásená ako 1. najlepšia práca SOČ, na 2. mieste sa umiestnil Juraj Balog zo IV.M s prácou „Zabezpečovacie zariadenie vstupu do podniku“ a práca bola vyhlásená ako 2. najlepšia práca SOČ, na 3. mieste sa umiestnili Dominik Szalonnáš a Rudolf Mĺkvy zo IV.M s prácou „Pestovateľská bunka“.
            V odbore 12 - Elektrotechnika, hardware a mechatronika sa na 1. mieste umiestnili Alexej Bobak a Kevin Demeter zo IV.M s prácou „Riadenie plniacej linky“, na 2. mieste sa umiestnili Dominik Bogár a Samuel Kabát zo IV.M s prácou „Poloautomatická čistička nádrže“ a na 3. mieste sa umiestnili Marek Macák a Ladislav Šaróka zo IV.E s prácou „Autonómny robot“.
            V odbore 09 –Strojárstvo, hutníctvo, doprava sa na 1. mieste umiestnil Michal Sudický zo IV.M s prácou „Technologický postup výroby dielca“, na 2. mieste sa umiestnil Filip Šufliarsky zo IV.M s prácou „Technologický postup výroby dielca“, a na 3. mieste sa umiestnili Juraj Žembery a Timotej Rajnoha zo IV.M s prácou „Grafický návrh vonkajšej a vnútornej časti konštrukcie elektrickej montážnej jednotky“.
            Do krajského kola postupujú žiačka a žiaci, ktorí sa so svojimi prácami umiestnili na prvých dvoch miestach každého súťažného odboru. želáme im veľa úspechov pri ďalších obhajobách a reprezentácii školy. Aj všetkým ostatným žiakom blahoželáme k dosiahnutým výsledkom a želáme im veľa úspechov pri obhajobách v praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky.

             

          • Majstrovstvá kraja vo futsale

          • Dňa 5. februára 2024 sa v športovej hale v Leviciach konali Majstrovstvá kraja vo futsale. Naši chlapci obsadili v konečnej tabuľke 4. miesto, keď porazili chlapcov zo Šale, remizovali s Nitrou a Topoľčanmi a prehrali s Novými Zámkami a s víťazom zo Zlatých Moraviec. Chlapcom patrí veľká pochvala za vzornú reprezentáciu školy.

          • Školský basketbal

          • Dňa 8. februára 2024 sa uskutočnilo okresné kolo v basketbale stredných škôl. Naši chlapci porazili najprv chlapcov z Gymnázia Andreja Vrábla a po víťazstve nad Gymnáziom zo Šiah si zabezpečili účasť na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 29. februára 2024 v športovej hale v Leviciach.

          • Zber elektroodpadu pokračuje

          • Ak ste ešte náhodou neprispeli do nášho zberu elektroodpadu, dôvodov môže byť viacero.

            Ten najlepší je, že máte kvalitné, funkčné spotrebiče, ktoré ozaj potrebujete a využívate a to je výborné.

            Možno nosíte nefunkčné spotrebiče do opravy, a pred vami klobúk dole, lebo pri relatívne lacných spotrebičoch a relatívne drahých opravách, je to ozaj zodpovedný krok.

            Ak sa zbavujete nefunkčných spotrebičov v elektropredajňach, opäť správny krok, keďže takto sa dostanú na efektívnu recykláciu. Toto vlastne trochu supluje aj náš školský zber zastrešený organizáciou SEWA, zaoberajúcou sa maximálnym využitím elektroodpadu.

            Takže ak ste ešte neprispeli, možno je to práve preto, že k vám informácia o našom školskom zbere drobného elektroodpadu ešte jednoducho nedošla. Zber je priebežný, ale aj tak to neodkladajte. Kontajner na zber drobného elektroodpadu i tubus na batérie nájdete vo vestibule školy.

            A hlavne buďte, prosím, zodpovední a nevyhadzujte nefunkčné spotrebiče, či batérie do bežného odpadu. Cenné suroviny sa tak z nich nikdy nevyužijú L

            Pridávame pár záberov z recyklačnej firmy Zedko B. Bystrica, kde budú vaše spotrebiče maximálne zúžitkované.